Eerder schreef ik over ‘7 fouten die je maakt bij het onderhouden van je dreads’, waarin ik bespreek wat je nu verkeerd doet en hoe je het oplost. Omdat dat zo’n succes was, heb ik nu 7 dingen voor je die je absoluut niet moet doen met je dreadlocks. In dit artikel zal ik handelingen bespreken waarvan ik niet snap waarom mensen dit nog steeds met hun dreadlocks doen. 

1. Te vaak blonderen of bleken

Elke keer dat je je dreads blondeert, worden ze een stukje zwakker en breekbaar. Zeker als je steeds over hetzelfde gedeelte heen gaat met sterke peroxide. Uiteindelijk breken ze daardoor af en het terug hangen van die afgebroken dreads lukt niet meer, vanwege de schade in de dreads en het overgebleven stompje. 

Het beste is dus om a. nooit over een stuk dread heen te verven dat al geverfd is, of b. milde haarverf te gebruiken met een lager percentage peroxide.

2. Producten met residu gebruiken

De meeste haarverzorgingsproducten bevatten residu. Dit betekent dat er delen van ingrediënten achterblijven in je haar. Denk hierbij aan siliconen om haren beter doorkambaar te maken of bestanddelen die zorgen voor extra glans. Nou is doorkambaarheid natuurlijk precies het tegengestelde van wat we willen, namelijk stevige dreads die er juist niet uitglijden en die niet losraken. Niet alleen gaan je dreads kapot door deze drogist- of supermarktmerken, maar ze kunnen er ook van gaan schimmelen. Brr! 

Daarom is het belangrijk deze producten links te laten liggen en uitsluitend merken en producten te gebruiken die geschikt zijn voor dreadlocks. Een aantal van deze merken en producten zijn verkrijgbaar in de salon van Lock Solid.

3. Stof aantrekken

Moet je de berging in om iets te zoeken? Of ga je aan de slag met de schuurmachine? Bedek dan alsjeblieft je dreads. Sommige van de stofdeeltjes, zoals hout, afgeschuurde verf maar ook metaalsplinters krijg je misschien wel nooit meer uit je dreads! Ja, met een pincet misschien, maar dat is een heel gepriegel. En ook niet fijn als ze uit je dreads rollen en in je oog of in je bed belanden (ik kijk jou aan, Patrick). 

Je kunt je dreads bedekken met een sjaal, maar slaapmutsen en XL douchemutsen (verkrijgbaar in de salon) werken ook heel goed.

4. Naar een black hair salon gaan als je geen kroes haar hebt

Black hair salons waar locticians werken, leveren briljant werk voor waar ze in gespecialiseerd zijn: kroes haar dreads, of wel locs. Dreadlocks van Europees of Aziatisch haar zijn een heel ander pakkie an. Vaak worden er middeltjes en producten in gesmeerd die absoluut niet geschikt zijn voor steil of niet-kroes haar en de methode die gebruikt wordt om het haar te dreaden/locken is nou ook niet echt om over naar huis te schrijven. 

Zoek dus gewoon een salon met ruime ervaring met jouw haartype. Je kunt ook advies vragen aan iemand van wie jij de dreads super mooi vindt, waar die het heeft laten doen. 

5. Viltnaalden gebruiken

Viltnaalden hebben langs de schacht een aantal erg scherpe weerhaakjes die je dreads van binnenuit beschadigen. Het resultaat van bijwerken of zetten op deze manier is supermooi, maar de gevolgen zijn echt desastreus. Omdat je elke keer een aantal haartjes afbreekt, wordt de dread steeds zwakker en zwakker en uiteindelijk valt die helemaal van je hoofd af. Ik heb dit van dichtbij gezien bij een vriend en dat was natuurlijk super pijnlijk! 

De veiligste manier is het gebruiken van een haaknaald, die is voor je haar een stuk minder scherp dan een viltnaald dus daarmee blijft het afbreken tot een minimum beperkt.

Ontdek hier hoe jij jouw dreads bijwerkt met een haaknaald.

6. En schaar gebruiken

Uitgroei aan elkaar gegroeid? KNIP. Elastiekjes, touwtje of versiering verwijderen. KNIP. Knip, knip, oei, dread op de grond. Erg is jammer want dat was vrij makkelijk te voorkomen. 

Voor het verwijderen van touwtjes, elastiekjes en wraps gebruik je het best een tornmesje. Hoe je dat doet zie je in deze video. Tornmesjes zijn in de salon verkrijgbaar. 

Ontdek hier hoe je op de meest veilige en minst pijnlijke manier aan elkaar gegroeide dreads uit elkaar haalt.

7. Te vaak wassen

Heerlijk, dat gevoel van warm water over je hoofdhuid, vind ik ook. Maar elke dag wassen is echt te veel van het goede. Ik snap dat je enthousiast bent na het bekijken van de video over dreads wassen met vloeibare dreadshampoo of het wassen van je dreadlocks met een blok dreadzeep. Maar haar (los of in dreads) wat je te vaak wast, wordt juist heel snel vet. Niet alleen ziet dat er niet uit, maar het dreadt ook nog eens een stuk minder goed. 

Dus 1 a 2 keer per week wassen is ruim voldoende. Zorg ook dat je dreads tussen wasbeuren lang genoeg droog zijn (ook van binnen) omdat je anders schimmel kan krijgen.

 

Weet jij nog meer dingen die je absoluut niet met je dreads moet doen? Laat ze hieronder achter zodat we samen de lijst nog langer kunnen maken.

Pin It on Pinterest

Share This