In die 14 jaar dat ik nu dreadlockkapper (loctician) ben, krijg ik best vaak een hartverzakking. Dat komt door de dingen die ik fout zie gaan bij klanten die thuis hebben geprobeerd hun haar bij te werken of te onderhouden. Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten die jij maakt bij het onderhouden van je dreadlocks.

1. Je doet het niet regelmatig

Dreads moeten elke 3 a 4 maanden bijgewerkt worden. Moet je erg netjes zijn voor werk of andere reden? Dan kan elke maand of twee maanden ook. Als jij in die zeldzame categorie dreadheads waarbij het lang goed blijft? Dan kan je het rekken tot 2 keer per jaar. Maar dit komt niet vaak voor.

Dreads moeten regelmatig bijgewerkt worden, omdat ze anders aan elkaar kunnen klitten en je hoofdhuid krijgt dan niet genoeg zuurstof. Daarnaast kan de uitgroei dun worden. Dat doet niet alleen pijn, maar de dread kan ook afbreken omdat er teveel gewicht aan je uitgroei hangt. Beter dus om regelmatig bij te werken, zodat je hier geen last van hebt.

2. Je hanteert niet de juiste methode voor jouw haartype

Er zijn meerdere methodes en manieren voor het bijwerken en onderhouden van dreads. En er is niet één juiste. Dit hangt grotendeels af van jouw haartype. Is het steil, is het half kroes, is het kroes? Heb je Europees of Aziatisch haar? Als je niet de juiste methode kiest, blijft het resultaat niet lang mooi en ze kunnen zelfs kapot gaan. Daarom is het zeer belangrijk dat je de juiste methode hanteert die werkt voor jouw specifieke haartype.

3. Je hebt tips, tricks en tutorials gevonden die niet van iemand komen die er verstand van heeft

Er zijn best veel mensen die zeggen dat ze weten hoe je met dreads om moet gaan. Een deel van deze mensen heeft geen dreads of nooit dreads gehad. Daarnaast zijn er ook regulier kappers die denken dat ze weten wat ze doen. Zo kwam ik er op een rommelmarkt eentje tegen die zei dat je dreads alleen met water moest wassen… deze mevrouw zat overigens ook zonder toestemming aan Patrick zijn dreads, super lomp, niet ok.

En ik zie ook black hair salons die super goed zijn in kroeshaardreads, maar die niet weten hoe ze met dreadlocks van andere haartypes om moeten gaan. Soms weet je gewoon niet dat je iets niet weet. Maar ontevreden klanten die niet terug gaan met feedback houden dit wel in stand. Dus die goedbedoelde adviezen kunnen behoorlijk veel schade opleveren als jij ze in praktijk brengt. Het beste is dus dat je het van iemand leert die weet waar die het over heeft.

4. Je doet zomaar wat (experimenteren)

Kan werken. Als je toevallig een natuurtalent bent. Maar voor de meeste dreadheads werkt dit natuurlijk niet. Het kan namelijk ook flink fout gaan. Je kunt er middeltjes en producten in smeren die schimmel veroorzaken, je kunt je dreads ook gewoon slopen. Als het verkeerd gaat kunnen al je dreads afbreken en dat wil je natuurlijk niet. Dus het beste is als je niet zomaar wat experimenteert, maar dat je gewoon leert wat je moet doen, zodat het daadwerkelijk lukt.

5. Je kunt voor langere tijd niet naar een salon en dus laat je het maar zo

Als er wat aan de hand is waardoor je niet naar de dreadkapper kan, is dat super vervelend. Je bent lang ziek geweest, er is een wereldwijde pandemie, je bent op (wereld)reis,… In alle gevallen kan je niet door een professional je dreads laten bijwerken. Maar het ‘gewoon maar zo laten’ is ook niet verstandig. Zoals ik in punt 1 zei, kan je uitgroei erg dun worden en je dreads kunnen breken. Niet alleen je uitgroei trouwens. Heb je een dunne plek en doe je daar niks aan? Ga er maar vanuit dat je die ook verliest.

6. Je smeert er allerlei middeltjes in die niet geschikt zijn voor dreads of voor jouw haartype

Hier kan ik kort over zijn. Iedereen zegt wat anders. Je moet dit doen, je moet dat doen. Nee stop daarmee, is slecht voor je! Ik snap dat je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Zou het niet fijn zijn als je gewoon een overduidelijk overzicht hebt van hoe en wat? 

7. Iemand die er geen verstand van heeft, zit aan je haar te rommelen

Ik snap echt wel dat je niet altijd naar de salon kan, (punt 5) maar dat betekent niet dat je zomaar iedereen moet vertrouwen met je locks. Het is super lief als je iemand hebt gevonden die je wil helpen (want dat is al zeldzaam), maar zorg dan op z’n minst dat die weet wat die doet. En dat werkt nog het best als jij exact weet uit te leggen hoe die persoon kan helpen en tot hoe ver die mag gaan. Het uitgroei gedeelte bijvoorbeeld. De rest doe je het beste zelf.

Ok dus je dreads zijn een rommeltje. 

Super irritant. Maar goed, niet het einde van de wereld. Met wat YouTubevideo’s en creatieve kapsels, mutsen/tams en haarbanden zie je er best redelijk uit, toch?

Alleen:

  • andere mensen beginnen aan je te vragen wanneer je die dingen er nou eens afknipt;
  • door het verstoppen van je dreads mis je ook een dunne plek. Wat ligt er nou op de grond naast je winkelwagentje? Yup, afgebroken!
  • Je merkt dat je haaruitval krijgt, omdat je hoofdhuid niet genoeg zuurstof krijgt dankzij de grote hoeveelheid uitgroei;
  • Je uitgroei lijkt ook steeds dunner te worden trouwens.. de losse haren kunnen het gewicht niet meer aan. Hey! Je verliest wat!
  • De losse haren beginnen je te jeuken en waaien in je ogen en in je mond;
  • je merkt dat je uitgroei zo lang wordt dat het pijn gaat doen en gaat jeuken, omdat het aan één haartje trekt;
  • En die jeuk is echt… de hel.

Je bent niet de enige. Veel dreadheads hebben hier last van. Ontzettend frustrerend.

Voor jou kan het ook anders

Er is een manier om altijd nette, gezonde en stevige dreads te hebben. Zonder dat je 2 maanden hoeft te wachten op een afspraak of een datum misloopt. Zonder dat je afhankelijk bent van andermans agenda, gezondheid, energie of humeur. Zonder dat je je baas lief aan moet kijken voor vrije dagen of je vrije zaterdag hoeft op te geven. En zelfs zonder dat je ervoor van huis moet.

Hoe bereik je dat? 

Als je vanalles geprobeerd hebt, zoals goedbedoelde adviezen op YouTube of van andere lieve dreadheads over het zelf bijhouden van je dreads en niks werkt… dan ligt het maar aan één ding:

je hebt niet het juiste stappenplan gekregen voor jouw haartype van de juiste professional.

De oplossing: gebruik het juiste stappenplan voor jouw haartype

In de training Dreadlock Secrets Unlocked ontdek je juiste stappen die je moet nemen om jouw eigen dreads bij te bijwerken en de juiste volgorde waarin je de stappen uit moet voeren voor het mooiste resultaat. Waardoor jij altijd de sterke en verzorgde dreads hebt waar jij van droomt.

Pin It on Pinterest

Share This