In Amerika is de laatste tijd een discussie gaande over blanke mensen met dreadlocks. Dit werd nog even aangewakkerd door de bekende Canadese zanger die besloot zijn haar te locken. Dit lijkt mij een gepast moment om hierop in te gaan.

Mijn mening is als volgt: Het kan me niets schelen.

Ik meen het.

Het kan mij echt absoluut niet schelen wat mensen met hun haar doen, zolang ze een ander er niet mee schaden.
Daar ligt echter precies het knelpunt.

De Amerikanen gooien het op cultural appropriation. Het gebruiken (misbruiken?) van een aspect uit een anders cultuur, terwijl je het bij die cultuur juist afkeurt. Dreadlocks en afro’s zijn daar een voorbeeld van. Vanuit dat oogpunt snap ik de Amerikanen. Ik zou het dan alleen anders noemen, namelijk hypocrisie, dat vind ik net iets passender dan cultural appropriation.

Toch heb ik het nog nooit meegemaakt, dat een ander mijn kapsel afkeurt, terwijl dat persoon daar zelf ook mee rondloopt. Ik krijg juist altijd alleen complimenten, dat men had gewild dat zij ook kroes haar hadden, omdat zij kroeshaardreads mooier vinden.

Wat dat betreft, be careful what you wish for 😉

Lang verhaal kort.

Ik heb mij gedurende mijn leven vaak genoeg gediscrimineerd gevoeld en ben regelmatig slachtoffer (geweest) van racisme, maar een blanke met dreads vind ik daar niet onder vallen!

Wil je de uitgebreidere versie van dit blog? Check mijn video!

 

Pin It on Pinterest

Share This