Kan je echte dreadlocks wassen?

Uiteraard, dreads móeten zelfs gewassen worden! Dreads zijn gewoon haar en dus kunnen ze vet worden. Bovendien, hoe vetter het haar, hoe minder goed het klit. Hoe schoner het haar, hoe beter het klit. 

Hoe kan ik mijn dreads zelf onderhouden?

Zie hier voor GRATIS advies over hoe je zelf je dreads bijwerkt.

Stinken dreads?

Nee, tenzij je ze niet (vaak genoeg) wast, of er allemaal vieze dingen (zoals Murrays wax) in smeert..

Kan je luizen krijgen als je dreads hebt?

Ja, maar niet sneller of minder snel dan met ‘gewoon’ los haar. Het uitkammen van de luizen en neten gaat alleen niet. Dus gebruik speciale lotion en laat het heel lang (12 uur) intrekken. Daarna kan je de inmiddels dode luizen of neten er uit spoelen.

Hoe lang moet mijn haar minimaal zijn?

Ik adviseer een haarlengte van 15 cm bij europees/aziatisch haar. Dat geeft het minste kans op uitrafelen. Korter dan 10 cm kan ik geen garantie geven. Kroes haar dreads kunnen gezet worden vanaf 7 cm.

Vanaf welke leeftijd kan je echte dreadlocks laten zetten?

Vanaf wanneer je zelf kan beslissen of je het wel echt wilt. Houd er rekening mee dat schoolgaande kinderen gepest kunnen worden door klasgenootjes, omdat ze er met dreadlocks anders uitzien dan een gemiddeld leeftijdsgenootje. Bovendien veranderen kinderen best vaak van gedachten en het is niet bedoeld als tijdelijk kapsel.

Kan ik mijn dreadlocks nog uitkammen als ik ze zat ben?

Ja! Dat heb ik met die van mij ook gedaan na een paar jaar. Los van de puntjes was alles nog gezond en heeft een normale lengte (ik was dus niet half kaal). Hoe langer de dreads er in zitten, hoe moeilijker en langer het kammen.

Zijn echte dreadlocks slecht voor je haar?

Ja. Maar dat is geen probleem, want je neemt ze meestal niet met het idee ze er na een paar maanden weer uit te halen. Als je ze hebt uitgekamd, of afgeknipt, is het nieuwe haar (je uitgroei) nog gezond en je puntjes erg gespleten. Na het uithalen zal je wel veel losse haren tegen komen. Een mens verlies per dag gemiddeld 100 haren, en die kom je nu allemaal in 1 keer tegen. Haar groeit overigens wel langer in dreads dan los, juist vanwege die losse haren die je ‘niet’ kwijtraakt en die niet breken.

Kan je dreads verven?

Ja, dreads zijn gewoon haar, je hebt alleen meer verf nodig. Laat de verf er langer intrekken en rol de verf goed in elke dread. Spoel het ook goed uit! Bij verlengingen geldt: donkerder verven kan altijd, als je het lichter wilt, kan je het beter eerst blonderen/ontkleuren, en dan de gewenste kleur verven.

Kan je zwemmen met dreads?

Ja, het droogt alleen wat minder snel en het gewicht van natte dreads is ook hoger dan nat los haar. Na het zwemmen altijd de chloor eruit wassen met dreadshampoo. In zee zwemmen is erg goed voor jonge dreads, maar niet te vaak, anders weken ze los. Nadat je in de zee hebt gezwommen, kan je je dreads in de zon laten opdrogen.

Moet je dreads waxen?

Nee, absoluut niet doen! Jonge dreads kunnen heel goed zonder wax. Pas wanneer je dreads ongeveer een jaar oud zijn, kan je ze wel insmeren met olie, tegen uitdroging en afbreken. Je kunt dan ook een conditioner (geen crèmespoeling, tenzij kroes haar) of een shampoo van de natuurwinkel gebruiken. 

+ Als je je haar wilt laten glimmen, gebruik dan kokos- of olijfolie in plaats van wax.
+ Heb je teveel losse haren en wil je die nog niet laten wegwerken? Dan kan gel of haarlak helpen.
+ Smeer liever niks in je haar wat je er niet uit kunt wassen (zoals wax).
Mocht je toch speciaal willen waxen, doe het dan alsnog niet. Het gevolg van waxen is schimmel in je dreads!

Wordt je haar korter van dreads?

Als je losse puntjes wilt, wordt je haar tijdens het zetten niet veel korter (maar er hangt dan dus wel een sliertje los haar onder de dread uit). Bij stompe puntjes ongeveer 5 tot 10 cm korter (afhankelijk van hoe dik/dun je haar is). Na een paar maanden beginnen je dreads te krimpen, dit hoort bij het verviltingsprocess. Hierdoor worden je dreads dus korter en dikker, de hoeveelheid krimp en snelheid hiervan verschillen per persoon.

Wat is vervilten?

Vervilten is wat alle dreads gaan doen na een aantal maanden. Ze worden compacter, krijgen een andere structuur. Vervilten is het in elkaar haken van haarschubben, wat dus automatisch gebeurt. Dunne dreads vervilten minder snel dan dikke. Zout water en citroensap versnellen het proces.

Hoe lang duurt het zetten van de dreads?

Dat hangt onder andere af van je haar dikte en lengte. Hoe dikker of langer je haar, hoe langer het duurt. En hoe dunner je je dreads wilt, hoe langer het duurt. Bij halflang, dik haar, dreads van gemiddelde dikte, ben ik ongeveer 6 uur bezig.

Hoe lang duurt bijwerken?

Halflang haar en niet té rommelig: 3-4 uurtjes. Hoe meer dreads, of hoe langer/dunner ze zijn, hoe langer het duurt.

Kan ik ook enkele synthetische dreads of woldreads tussen mijn echte dreads doen?

Ja dat kan! Hierdoor wordt je bos echte dreadlocks een stuk voller.

Een antwoord op een vraag die er niet bij staat? 

Misschien wordt hij bantwoord bij de algemene vreelgestelde vragen.

Ook niet? Stel dan je vraag hieronder en dan probeer ik hem alsnog te beantwoorden.

Pin It on Pinterest

Share This